Info van Wikidata

Wikidata: Q76161416

gebouwd in 1953
een bioscoop van 1953 tot 1989
een gebouw

straat: Oude Binnenweg


In de pers

Aan de Binnenweg, als eerste bouwwerk volgende op het oude gedeelte, opent vandaag het Centraal-theater. En dat blijkt een bioscoop te zijn geworden, die een waardige plaats inneemt onder de theaters in de Maasstad. Architect J.A. Lelieveldt maakte bovendien van de gelegenheid gebruik om hier een uiterst genoeglijk theater van te maken, dat voorzien is van de modernste installaties. Zo is dit de eerste bioscoop in Nederland, die geheel is ingericht op stereoscopische filmvertoningen.

In de loop van de jaren zestig veranderde het filmrepertoire in porno. Aanvankelijk van de zachte, gedoogde soort, sinds een jaar of vijftien het nietsverhullende, keiharde werk. Hardcore, in vakjargon. Vooral in het begin films van een technisch dermate beroerde staat dat je de acteurs nauwelijks van de actrices kon onderscheiden. Later films waarbij je dankzij machtige closeups de actrices in een uurtje van buiten èn van binnen leerde kennen.

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

Deze zaal in interviews

Meer interviews, ook over andere plekken, op het Verhalen overzicht.