Op Wikipedia

Metro was een bioscoop aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam. Op 3 november 1955 opende het Metro Theater aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid. Omdat het Harmonie Theater zo goed liep, besloot C. van 't Hoft nog een tweede bioscoop te openen, dit keer bestaande uit volledige nieuwbouw. Hoewel er tijdens het bombardement van 1940 veel bioscopen in het Rotterdamse centrum waren verwoest, waren er begin jaren '50 nog altijd nauwelijks nieuwe bioscopen gebouwd. De gedupeerde bioscoopeigenaren, zoals... lees verder op Wikipedia

Info van Wikidata

Wikidata: Q76161144

gebouwd in 1955
een bioscoop van 1955 tot 1985
een gebouw

straat: Wolphaertsbocht

In de pers

De enigszins tapsvormige bioscoopzaal, met een breedte achter van 20 en voor van 18 m, een lengte van 28 meter en een gemiddelde hoogte van 7,50 meter, bevat 823 gelijkvormige beukenhouten fauteuils, bekleed met bruin ribfluweel, dat goed kleurt bij de goudglanzende wanden.

Op 3 oktober brachten zij een bezoek aan het Metro-theater aan de Wolphaertsbocht, hielden zich in de tolietten schuil tot publiek en personeel het gebouw hadden verlaten en plunderden toen een aantal vitrines die aan firma's waren verhuurd. Radiotoestellen, muziekinstrumenten en overhemden vorm-den de buit.

In het Metro-theater aan de Rotterdamse Wolphaertsbocht was de afgelopen dagen iets bijzonders. Film, mode en cabaret gingen er een verbintenis aan. Tussen het voorprogramma en de hoofdfilm — Wedren met de ooievaar met Doris Day — toonde Modehuis De Jong de voorjaarscollectie en vermaakte de Haagse conferencier Herman 't Hart het publiek. Het trio Cor Davids luisterde het programma nog eens extra op. Zo hadden de aanwezigen — niet al te talrijk, bijna uitsluitend dames
— niet te klagen over gebrek aan variatie in het programma.

Metro werd op 3 november 1955 geopend. De gemeente Rotterdam verleende alle medewerking, maar door de Bioscoopbond werd de bouw nogal vertraagd. De Bioscoopbond vond dat je beter geen theater kon beginnen in een arbeidersbuurt, omdat arbeiders toch geen centen hebben. Drie jaar duurde het voordat we een vergunning van hem kregen. Maar vanaf het begin liep het bij Metro storm. Dit theater was toen een groot succes.

'De Metro is genekt door de metro', geeft mevrouw M. C. van 't Hoft-Suurenbeek als hoofdoorzaak. Samen met zoon Cees (42) voert de 73-jarige mevrouw de directie van het familiebedrijfje. Ze vertelt: 'We zitten hier nu in een uithoek. Vroeger reden alle bussen over de Wolphaertsbocht, Dorpsweg en Pleinweg. Die brachten veel filmliefhebbers uit dorpen als Rhoon, Poortugaal en Spijkenisse. Dat is voorbij sinds de metro rijdt. Men stapt op en gaat rechtstreeks naar het centrum van de stad. Wij kunnen er onmogelijk mee concurreren.'

Vooral Metro aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid is bij uitstek de bioscoop om 'Grease' te gaan zien, omdat Metro nog steeds de oorspronkelijke typische bioscooparchitectuur bezit uit de jaren vijftig, de tijd die door deze film wordt verheerlijkt.

Het Metrofilmtheater is aangekocht door de firma Habé, groothandel in bingobenodigdheden. Met de transactie is ruim één miljoen gulden gemoeid. Doel van de aankoop is het theater in de komende jaren om te bouwen tot een bingohal, congres-, boks- en vergadercentrum.

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

Deze zaal in interviews

Meer interviews, ook over andere plekken, op het Verhalen overzicht.