Rotterdams Publiek | plekken | Lijnbaan Theater

Info van Wikidata

Wikidata: Q76161142

bekend als:
Lijnbaantheater vanaf 1970 tot 1982
Thelonious vanaf 1985 tot 1992
Mephisto tot 1985
De Vlerk vanaf 1994

gebouwd in 1970
een bioscoop van 1970 tot 1982
een jazzclub
een poppodium

straat: Lijnbaan

In de pers

Op 1 november zal Rotterdam een bioscoop rijker zijn; op die datum opent het Lijnbaan-theater, onderdeel van het Kunstcentrum Lijnbaan zijn poorten. De zaal zal ruim 200 mensen kunnen bevatten. Het karakter van deze nieuwe bioscoop kan men het beste vergelijken met dat van 't Venster, d.w.z.. dat er het betere soort films zal worden vertoond.

Het pionierstijdperk van de filmindustrie herleeft de komende weken in het Rotterdamse Lijnbaantheater. Vanaf zaterdag wordt de bioscoop geprogrammeerd door Film International. Tot 26 augustus presenteert die organisatie comedies uit de jaren twintig en dertig. Met name liefhebbers van Charlie Chaplin kunnen hun hart ophalen.

Naast de nachtelijke filmmarathon van Film International, komen er vanaf morgen elke twee weken soortgelijke programma's in het Lijnbaantheater. Erik en John Hensepeter, twee Rotterdamse operateurs, huren het Lijnbaantheater van de gemeente Rotterdam onder het motto: meer film voor minder geld. 'We gaan uit van bepaalde doelgroepen. Voor deze eerste zaterdag beginnen we met een serie Elvis-films. We hebben contact gehad met fanclubs en de leden van een Rotterdamse rock 'n rollclub. Op zo’n manier zijn we verzekerd van een minimum aantal bezoekers, waarop we de toegangsprijs baseren.”

Film International stopt met de exploitatie van het Rotterdamse Lijnbaantheater. Vanavond rolt de laatste film door de projector. Het theater is eigendom van de gemeente Rotterdam. Film International heeft het Lijnbaantheater precies één jaar geëxploiteerd. Volgens een woordvoerder van het filmimport en - distributiebedrijf was er slechts drie of vier weken sprake van een rendabele bedrijfsvoering. Wekelijks was een recette van zo’n zevenduizend gulden noodzakelijk. De omzet was meestal kleiner dan de helft van het bedrag.

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.