Rotterdams Publiek | plekken | Kriterion

Info van Wikidata

Wikidata: Q76161140

gebouwd in 1961
een bioscoop van 1961 tot 1989

straat: Stationsplein

In de pers

In de maand november zal op het dak van het Groothandelsgebouw het nieuwe, 350 à 400 zitplaatsen biedende filmtheater Kriterion geopend worden. Het Rotterdamse Kriterion zal naar het voorbeeld van de gelijknamige bioscopen in Amsterdam en Den Haag als een studententheater geëxploiteerd worden door de n.v. Romef. De programmering zal in principe afgestemd worden op de vertoning van films met belangrijke artistieke kwaliteiten.

Het Rotterdamse Kriterion, dat vijf jaar bestaat, is een succes. Nadat, twintig jaar geleden Amsterdam met het - eerste - Kriterion-theater kwam en Den Haag vijf jaar later volgde, werd het Rotterdamse theater in het Groothandelsgebouw, tegen vele negatieve adviezen in, geopend. […] Het theater heeft in die vijf jaar 600.000 bezoekers getrokken, die anderhalf miljoen gulden binnenbrachten. Drie ton daarvan ging naar de vermakelijkheidsbelasting, drie ton werd uitgegeven als uitkering aan de studenten, die het theater exploiteren. Drie ton investeringsschuld kon worden afgelost.

Rotterdams hoogste bioscoop is verbouwd. Sinds gisteren is de bioscoop op het dak van het Groothandelsgebouw eigendom van de horeca-firma Engels. De programmering van het filmtheater blijft in handen van de oude eigenaar, het Meerburgconcern. De zaal wordt in het vervolg overdags gebruikt als congreszaal. Een ingenieus simultaanvertaalinstallatie, maakt het mogelijk om in negen talen tegelijk te vergaderen. Kriterion is uitgerust met 325 nieuwe, in vergelijking met vroeger comfortabele stoelen. Ondanks de asbakjes op elke stoel, blijft roken tijdens filmvoorstellingen verboden.

De firma Engels stopt met de exploitatie van het filmtheater Kriterion. De zaal blijft zoals-ie nu is en dus geschikt voor de vertoning van films, maar als bioscoop verdwijnt Kriterion. 'We vinden het oprecht jammer, maar we kunnen niet anders,' aldus de heren F. en J. A. Engels. 'De situatie is dat we soms 'nee' moeten verkopen tegen bedrijven of organisaties die een vergadering of congres willen beleggen, terwijl er 's avonds vier of vijf mensen naar een film komen kijken. Sinds wij Kriterion van de vorige eigenaar overnamen heeft de bioscoop geen cent winst opgeleverd.”

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

Deze zaal in interviews

Meer interviews, ook over andere plekken, op het Verhalen overzicht.

R'dam. Made it happen.

Bouw Kriterion op het dak van het Groothandelsgebouw | 1 januari - 31 december '61