Rotterdams Publiek | plekken | Lumière Theater

Info van Wikidata

Wikidata: Q38238736

gebouwd in 1955
een bioscoop van 1955 tot 2003
een gebouw

straat: Lijnbaan

Afbeeldingen

Kruiskade met op de voorgrond bouwput voor bioscoop Lumière, gezien uit het noordwesten. | 1954

Lumière | De bioscoop Lumière op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan. Op 11-07-1974 is Lumiere I geopend; Lumiere III was al voor die datum in gebruik genomen en eind augustus wordt Lumiere II geopend. De grote verbouwing is dan afgerond. | 11 juli 1974

Het Lumière theater aan de Lijnbaan op de voorgrond de Kruiskade. | 12 okt 1988

Operateur in bioscoop Lumiere tijdens het Film Festival Rotterdam. | 28 jan 1993

Operateur in bioscoop Lumiere | 28 jan 1993

In de pers

LUMIERE is op hoogte. Vanmorgen om half elf hees de heer H. Verbeek, bedrijfsleider van Lutusca, een vlag op het hoogste punt van de nieuwe bioscoop, die op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan in aanbouw is. Het gaat snel: eind April begon de. fa. Van Eesteren te bouwen, met Kerstmis moeten de eerste twaalfhonderd bezoekers de zaal vullen. De stalen opbouw is gereed, zes spanten zijn opgericht. Nu begint het metselwerk en het maken van het balkon. De bioscoop is ontworpen door de architecten Krijgsman en Bodon.

In het Lumière-theater te Rotterdam vond de gala-première van,'Rififi in Amsterdam' en de film 'Rotterdam' plaats in tegenwoordigheid van staatssecretaris mr. Scholten, de commissaris der Koningin in Zuid-Holland en de burgemeester van Rotterdam, mr. G. F. van Walsum. : Na de voorstelling was er een korte huldiging van elf der medewerkers. Ed van der Enden, chef cameraman bij beide films, was de eerste die met kruik en applaus op het toneel werd beloond. Geweldenaar Joop Geesink bleek voor de huldiging gevloerd door zijn huisarts, die hem verbood naar Rotterdam te gaan. Johan Kaart was het best in de stemming om een klaterend in applaus in ontvang te nemen: in zijn toneel-trouwpak was hij zo uit het schuin tegenover het Lumière-thater gelegen Luxortheater weggerend, waar hij in “My fair lady” optreedt. Later bood het gemeentebestuur een receptie ten stadhuize aan.

De meest rigoureuze verbouwing ondergaat op dit moment Lumière, dat begin september a.s. uit niet minder dan drie bioscopen zal bestaan. Lumière is het premièretheater in Rotterdam van het City-concern in Amsterdam, dat daarnaast ook Rex en Centraal hier beheert.

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

Deze zaal in interviews

Meer interviews, ook over andere plekken, op het Verhalen overzicht.

R'dam. Made it happen.

Premiere Nederlandse film '10.32' | 26 januari '66

Première van de documentaire ‘Rotterdam-Europoort' | 29 april '66