Rotterdams Publiek | plekken | Rotterdamse Schouwburg

Op Wikipedia

De Rotterdamse Schouwburg is een theater gevestigd aan het Schouwburgplein 25, in het centrum van Rotterdam. Het gebouw is geopend op 15 april 1988.

Geschiedenis

Groote Schouwburg
In 1887 werd aan de Aert van Nesstraat een schouwburg geopend met de naam "Groote Schouwburg". Het gebouw had 1250 zitplaatsen en was gebouwd in neoclassicistische stijl. De vereniging "Verenigde Rotterdamse Toneellisten" speelden in het gebouw. Dit gezelschap speelde overwegend nieuwe Nederlandse stukken,... lees verder op Wikipedia

Info van Wikidata

Wikidata: Q2915057

gebouwd in 1988
een theatergebouw

straat: Schouwburgplein

vervangt Rotterdamsche Schouwburg

beschreven op:
www.architectuur.org/bouwwerk/41/Sc...


In de pers

De nieuwe Rotterdamse Schouwburg heeft zijn eerste bewoners. Medewerkers van het RO Theater, het ‘huisgezelschap’ dat er zondag al voor het eerst repeteert, hebben gistermiddag hun hele hebben en houden verhuisd naar de fonkelnieuwe behuizing aan het Schouwburgplein.

Waarom plaatste Wim Quist de toren op zo'n onorthodoxe manier aan de voorzijde in plaats van, zoals bij schouwburgen gebruikelijk, aan de achterkant? Omdat het 36 meter hoge toneelhuis het zonlicht zou wegnemen van de belendende woonhuizen. Voor de inwoners van de Maasstad geldt een dergelijk rigoureuze oplossing als typisch Rotterdams.

Van Wikimedia Commons

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

R'dam. Made it happen.

Minister Brinkman slaat eerste paal schouwburg Rotterdam | 19 december '84

Bouw Rotterdamse Schouwburg | 1 januari - 31 december '88