Rotterdams Publiek | plekken | Schielandshuis

Info van Wikidata

Wikidata: Q2801130
Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Het_Schielandshuis

gebouwd in 1665
een gebouw
een museumgebouw

straat: Korte Hoogstraat


In de pers

Het voormalig Schielandshuis, het gebouw, waarin eens het Museum Boymans gevestigd was, zal — we hebben er indertijd reeds uitvoerig over geschreven — worden gerestaureerd, en er zal daardoor Rotterdam een monument van den eersten rang worden gespaard.

ALS GEMEENELANDSHUIS van het Hoogheemraadschap Schieland werd het gebouw, dat nu in Rotterdam bekend staat als het Historisch Museum, in 1662 gebouwd en in 1665 in gebruik genomen. Van dit gebouw zouden generaties van Rotterdammers spreken als van het 'paleis'. Alle belangrijke gasten van de stadsregering logeerden er tijdens hun verblijf in Rotterdam. Keizer Napoleon en Marie Louise met hun gevolg namen er in 1811 hun intrek. Na de omwenteling in 1813 logeerde een Russische prins, commandant van een corps Kozakken, in het paleis. Men zegt echter, dat keizer Alexander de eerste van Rusland bij zijn bezoek aan de stad in 1815 het slaapvertrek van Napoleon weigerde....

Op de kaart

Herinneringen

Zelf een herinnering aan deze plek? Deel je herinnering hier en schrijf mee aan de culturele geschiedenis van Rotterdam.

R'dam. Made it happen.

Tentoonstelling inzendingen Nationaal Koopvaardij Monument | 28 juli - 31 december '52