De gegevens die je op deze site tegenkomt zijn vaak door vrijwilligers bijeengebracht. Op deze pagina vind je wat manieren waarop je daarbij kunt helpen. Zo schrijven we samen de culturele geschiedenis van de stad.
In samenwerking met Cinema Context zijn we op hetvolk.org een crowdsourceproject gestart om filmladders uit de jaren '80 in te voeren.
Als je meedoet, zie je de films en zalen die je zelf in het verleden misschien wel hebt bezocht voorbij komen. Als extraatje vragen we je van elke ladder je favoriete film op te geven, om zo de Rotterdams Publiek 80's Films Top 100 te kunnen samenstellen!
Wil je helpen? Ga dan naar het project Filmladders Rotterdam jaren '80 op hetvolk.org, lees de handleiding, maak een account aan en voer een paar ladders in!
Van eerdere decennia (tot en met de oorlog) is op Cinema Context al voorstellingsdata aanwezig - dankzij die data kun je in onze tijdmachine bijvoorbeeld al de meestgeprogrammeerde films van die jaren bekijken.
Filmwetenschappers krijgen door dit project voor het eerst ook toegang tot na-oorlogse voorstellingsgegevens en kunnen daarmee onderzoek doen naar films, genres, exploitatie van specifieke bioscopen en meer.
Veel van de informatie die op Rotterdams Publiek getoond wordt komt van Wikidata. Alle plekken bijvoorbeeld, maar ook de tentoonstellingen die in de tijdmachine getoond worden komen van Wikidata.
Ben je een beetje handig met Wikidata en Wikimedia Commons, dan zou je bijvoorbeeld afbeeldingen kunnen toevoegen aan Wikidata items van plekken die nu nog geen afbeelding hebben. Die verschijnen dan na een paar dagen vanzelf op de site. Hier vind je een overzicht van alle locaties en zie je welke daarvan nog geen afbeelding hebben.
De 1800+ Rotterdamse tentoonstellingen die inmiddels op Wikidata staan kunnen ook voorzien worden van afbeeldingen. Daarnaast kan je bij zo'n tentoonstelling een 'main subject' of 'hoofdonderwerp' (P921) opgeven. Dat kan de kunstenaar zijn wiens werk tentoongesteld wordt, maar ook iets als 'Japans aardewerk'. En hoewel Boijmans redelijk compleet lijkt, zijn er nog allerlei tentoonstellingen van andere instellingen toe te voegen.
Veel locaties uit onze lijst ontberen nog een Wikipedia-pagina. Schrijf je graag en wil je bijdragen aan de culturele geschiedenis van Rotterdam, dan is Wikipedia waarschijnlijk de beste plek.
Zondag 10 oktober, van 14:00 uur tot 17:00, organiseren we een editathon bij DIGITUP aan de Nieuwe Binnenweg 13b.
Het zwaartepunt ligt deze editathon bij Rotterdams filmverleden, het werk zal dan ook voornamelijk bestaan uit het invoeren van filmladders (zie elders op deze pagina). Filmwetenschapper Thunnis van Oort zal iets vertellen over wat je zoal met die data kan doen.
Daarnaast gaan we, met wie wil, ook aan de slag met Wikidata en Wikimedia Commons. Hoe kunnen we Rotterdams culturele verleden daar beter beschrijven en illustreren? We lopen wat begrippen langs.
Zin om te komen? Stuur even een mailtje naar contact[at]digitup[punt]nl om te laten weten dat je er wilt zijn. En neem je laptop mee!
Welke films werden in de jaren '80 Rotterdam binnengereden?
Eerder in 2021 organiseerden we twee edithatons bij DIGITUP om flyers en affiches van Baroeg te beschrijven, en we waren bij een derde editathon bij Baroeg zelf.
Foto's, affiches en programma's laten zien hoe uitgaansplekken eruit zagen en wat er te zien was, maar hoe het er was, dat wordt pas duidelijk uit de anekdotes van mensen die er geweest zijn.
Je kan het beeld van Rotterdams uitgaansverleden completer maken door hier een herinnering te delen. Op de pagina van elke plek vind je een linkje naar datzelfde formulier, waarbij de locatie al is ingevuld.
Het maakt niet uit of je herinneringen een grijs of een meer recent verleden betreffen. Sterker nog, omdat kranten en afbeeldingen van de laatste paar decennia vaak auteursrechtelijk beschermd zijn, kunnen recentere herinneringen juist in een leemte voorzien.